Be Awesome Today!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Working Hours
Monday - Friday 09:00AM - 17:00PM
Saturday - Sunday CLOSED

Тел. +359-52-800-256

ул. Загреб 15, п.к. 4000, Пловдив, България

Пон - Съб 10.00 - 19.30, Неделя ЗАТВОРЕНО

Top

Трифон Заразин

Vitis tour / BLOG  / Трифон Заразин
15 авг

Трифон Заразин

Какво е това?

 

На 14 февруари българите празнуват Трифон Зарезан вместо да отпразнуват Свети Валентин. Това е фестивалът на виното и винопроизводителите.
Традицията е, че всеки лозар отива на лозята си, отрязва 3 клонки от три различни лози, прави кръст и излива вино върху разфасованите лозови клонки.
Мъжете се събират, за да изберат „Царя на лозята“ и да започнат тържествата. Царят носи две корони от лози: едната на главата му и другата на раменете му. Той се качва в кола,теглена от винопроизводителите, и всички се спускат в селото или в града, всичко това под звука на гайди и тъпани. Винопроизводителите спират пред всяка къща. Домакините носят котле пълно с вино, кралят пие първи и след това е ред на другарите му. Останалото вино се изсипва пред краля и той обещава плодородие и изобилие.

Откъде идва тази традиция?

 

Произходът на тази традиция Дионис богът на виното и лозята, много важно тракийско божество , но също така и гръцко (според специалисти в двете митологии Дионис е различен).
В случая с Трифон, според историята на църквата, става въпрос за един светец,мъченик, убит с меч през 248 г. при управлението на император Деций Траян.Свети Трифон е роден в Апамия, Фригуа регион в Мала Азия който е считан за една от люлките на лозарската и винената култура.